Volkswagen Tiguan MK2 Only Forum banner

3 foteliki dziecięce w 2. rzędzie?

1 reading
50K views 13 replies 9 participants last post by  Aledowen  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Mój partner i ja spodziewamy się w październiku pozbawiacza snu nr 3 i dlatego szukamy większych samochodów.

Jesteśmy pod wrażeniem Tiguan Allspace, ale nie możemy się zdecydować, czy w drugim rzędzie zmieszczą się 3 foteliki. Najstarszy ma 5 lat i potrzebuje tylko podwyższenia, podczas gdy terror 2 i 3 będą w fotelikach z pasami bezpieczeństwa.

Wiem, że nie zmieszczą się 2 fotele iso fix i podwyższenie, ale chcę wiedzieć, czy ktoś inny ma 3 fotele w drugim rzędzie i jak wygodnie jest dzieciom?

Mam nadzieję, że to możliwe, w przeciwnym razie będzie to Sharan dla nas 😫. Wszelkie rady i zdjęcia mile widziane!

#2 ·
Po pierwsze gratulacje.

Chociaż nie jestem tak daleko jak ty, spodziewam się dopiero pierwszego dziecka, używam przewodnika Joie Fit, ponieważ bardzo podoba mi się idea i-Spin 360.

Teraz nie traktuj tego jako pewnika, ale wygląda na to, że przekażę złe wieści, ponieważ dla Tiguan Allspace jest napisane:

Podczas gdy dla Sharana jest napisane:

Oczywiście inne siedzenia i producenci mogą obsługiwać twoją prośbę.

Powodzenia

Attachments

#3 ·
Dzięki! Widziałem ten przewodnik lub coś podobnego, ale myślałem, że dotyczy on konkretnie punktów mocowania Isofix, ponieważ stwierdza się w nim, że nie można zamontować fotelika dziecięcego na przednim siedzeniu pasażera, podczas gdy jest to oczywiście możliwe. Próbowałem dwóch mocowań Isofix z tyłu i wiem, że niewiele można umieścić na środku, ale miałem nadzieję, że ktoś z tutaj obecnych z powodzeniem zamontował tam 3 x fotele bez Isofix, ponieważ istnieje z nimi pewna elastyczność pozycjonowania. Umówiłem się na jazdę próbną w najbliższych dniach i zabiorę ze sobą kilka foteli, aby je wypróbować. Może się jednak okazać, że wpycham kwadratowy kołek w okrągły otwór!

#4 ·
Choć bardzo lubię mojego Tiguana, polecam rzucić okiem na Peugeota 5008, jeśli chcesz mieć trzy foteliki dziecięce w środkowym rzędzie.

Fotele są wszystkie indywidualnymi, "prawdziwymi" fotelami, więc dzieci będą miały równą przestrzeń (nikt nie powinien czuć się pokrzywdzony, jeśli dostanie niepopularne "środkowe" miejsce). Wszystkie mają również punkty ISOFIX.

Osobiście uważam, że jest ładniejszy niż Sharan i inne samochody typu "van".

Cokolwiek zdecydujesz, gratulacje z okazji numeru 3 i powodzenia!

#5 ·
Początkowo wolałem 5008, ale nasz lokalny mechanik powiedział mojej żonie, że są one zawodne i zniechęcił ją do tego. Szkoda, bo to ładnie wyglądający samochód.. dzięki mimo wszystko.. Myślę, że wymuszam martwy punkt z Tiguanem, ale musiałem to sprawdzić.. Wielkie dzięki!

#8 ·
W zeszłym roku przeszedłem z S-MAX na Tiguana, ponieważ nie potrzebujemy już 7 siedzeń.
S-MAX był doskonały dla 3 dzieci i 5+2 siedzeń.
Środkowy rząd to wszystkie fotele pełnowymiarowe, co robi ogromną różnicę. W najwyższej specyfikacji są skórzane/alcantara, które przesuwają się niezależnie (przesuwają się jak siedzenia Tiguan, ale każde z trzech siedzeń w środkowym rzędzie może się poruszać lub składać niezależnie, a z tyłu jest niesamowita przestrzeń na śmieci od 3 dzieci, gdy dwa tylne siedzenia są płaskie, ponieważ samochód jest o 40 cm dłuższy niż standardowy Tiguan. Jest też odpowiednia płaska powierzchnia podłogi z tyłu po złożeniu dowolnego z 5 tylnych siedzeń, więc wiele opcji tylnych siedzeń na podróże, gdy dorastają.
Polecam spojrzeć dla 3 dzieci, ponieważ S-MAX mieści 3 foteliki dziecięce lub podwyższenia w tylnym rzędzie środkowym.

Prawie żałuję, że straciłem mojego 11,5-letniego SMAX 2.5T Titanium X - właściciel lokalnego warsztatu, którego dobrze znamy, kupił go i wciąż go używa dla dalszej rodziny, a ja przechodzę obok niego prawie codziennie, ale mój Tiguan jest świetny i jestem fanem elastyczności opcji siedzeń w Tiguanie, teraz, gdy dzieci dorosły i nie potrzebuję dodatkowych siedzeń.

Istnieją opcje, jeśli rozejrzysz się.
Miałem Sharana VR6, a następnie Galaxy GhiaX v6 - ten sam samochód z odznaką Forda - przez ponad 10 lat przed S-Maxem i były świetne w tamtym czasie, ale S-MAX prowadzi się o wiele przyjemniej, więc myślimy podobnie.

#9 ·
Jeśli to pomoże, możesz łatwo zmieścić dodatkowe siedzenia w Allspace. Również znajomy właśnie doczekał się bliźniaków, więc ma teraz 4 w tylnym rzędzie swojego Octavii, która ma podobny tylny rząd do Tiguana, używając fotelika multimac. Jeśli chcesz zmienić swoje siedzenia, zmieści się.

#10 · (Edited by Moderator)
#12 ·
Cześć

Mam również Allspace z 3 fotelikami samochodowymi w 2 rzędzie.
Mam Maxi Cosi Family Fix w Isofixie z boku, a na nim Maxi Cosi Pebble dla najmniejszego dziecka (6 miesięcy). Na środku mam Maxi Cosi Rodi dla mojego 6-latka. A po drugiej stronie mam Maxi Cosi Axiss z pasem bezpieczeństwa dla mojego 4-latka.

Na środek, ponieważ mój 6-latek niezbyt dobrze sięga do zapięcia pasa bezpieczeństwa, kupiłem przedłużacz pasa bezpieczeństwa od producenta klasy A za około 60 euro.

#14 ·
Dzięki mo8578.. Wiedza o tym, czego używasz, jest bardzo pomocna. Nasz #3 wkrótce się urodzi, więc mamy kamyk dla 'niego', mamy maci cosi Titan dla rocznego dziecka i jakiś rodzaj fotelika dla 5-latka (nie jestem pewien co do marki). Spodziewam się, że i tak będę musiał kupić nowe, więc dobrze wiedzieć, co pasuje 👍