Volkswagen Tiguan MK2 Only Forum banner

ACC nie działa

1 reading
2K views 8 replies 6 participants last post by  jazz.mot.email  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Kupiłem w sobotę nowego (dla mnie) VW Tiguan SEL 2019, kupiłem go od dealera VW 100 mil ode mnie. Sprawdziłem wszystko i wszystko wydawało się w porządku, dopóki nie wjechałem na A1 wracając do Newcastle. Próbowałem włączyć ACC i dostałem to piękne światło na desce rozdzielczej.
Image

Zadzwoniłem do lokalnego VW w pobliżu, wspomniałem, że odebrałem samochód dopiero w sobotę i jest to używany pojazd zatwierdzony, ale powiedziano mi, że zostanę obciążony opłatą diagnostyczną w wysokości 180 funtów, z czego nie byłem zadowolony. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że gdyby powiedziano mi, że muszę za to zapłacić i nie będzie to objęte gwarancją, mógłbym odrzucić samochód, ponieważ jestem w okresie 30 dni i odzyskać pieniądze. Czy to uczciwe i standardowe dla VW, mimo że właśnie wydałeś dobre pieniądze na zatwierdzony używany samochód, aby usłyszeć, że nadal musisz wyłożyć więcej pieniędzy?

#2 ·
To rzeczywiście kontrolka ostrzegawcza tempomatu adaptacyjnego. Spróbuj włączyć i wyłączyć.
Jeśli VW stwierdzi, że musi pobrać opłatę diagnostyczną w wysokości 180 funtów, nalegaj, aby była ona zwracana w przypadku usterki, ponieważ jesteś wyraźnie w okresie gwarancyjnym. Jeśli nie, odrzuć samochód i zobacz, co powiedzą!

Attachments

#3 ·
Poinformowano mnie o opłacie w wysokości 180 funtów za kilka rzeczy w moim samochodzie. Tylne światła ostrzegające o problemie ze światłem stopu, a następnie Travel Assist nieaktywny. Ma to pokryć ich koszty, jeśli zachowujesz się jak dupek i tak naprawdę nic się nie dzieje.
Wszystko w ramach gwarancji, ale jeśli właśnie to kupiłeś, powinno być dobrze. I tak, groźba odrzucenia, jeśli nie zostanie naprawiona.

#4 ·
Jeśli samochód został kupiony od VW, powinien mieć gwarancję niezależnie od tego.

Wszystkie używane samochody mają minimalną gwarancję z warsztatu, chyba że zrezygnowałeś z przysługujących Ci praw.
Zadzwoń do dealera VW, od którego kupiłeś samochód i wyjaśnij swoją sytuację.

Masz prawo go odrzucić, ale warsztat może chcieć naprawić go w pierwszej instancji i nie powinno być żadnych opłat diagnostycznych, światło oczywiście nie zgasło po ponownym uruchomieniu pojazdu.

Jeśli masz kolegę, który ma VCDS lub OBD Eleven, może być kod, ale pod ŻADNYM pozorem nie czyść kodu.

Jeśli nadal nie zostanie naprawiony, Twoje prawa do odrzucenia są jeszcze większe.

#5 ·
Naprawa w ramach gwarancji może być wykonana u każdego dealera VW, ale należy pamiętać, że odrzucenie pojazdu może oznaczać powrót do warsztatu VW, który sprzedał samochód, niezależnie od odległości, chyba że lokalny dealer ma zamiennik, który wolisz.

#6 ·
Aktualizacja - VW stwierdziło, że kamera przedniego asystenta wymaga wymiany za sporą kwotę 1000 £. ALE nie można było tego zgłosić w ramach używanej, zatwierdzonej przedłużonej gwarancji. Odkryli, że ktoś już uruchomił diagnostykę, zanim kupiłem samochód i zanim przedłużona gwarancja została nałożona na samochód. Zadzwoniłem tam, gdzie kupiłem samochód (dealer VW) i na szczęście zgodzili się pokryć rachunek. Mam nadzieję, że wkrótce umówię się na naprawę.

Na marginesie zapomniałem, gdzie to widziałem, ale kazałem VW wyczyścić mój samochód i zrobili to źle :LOL:

#9 ·
Witajcie,

Kupiłem w sobotę nowego dla mnie VW Tiguan SEL 2019, kupiłem go od dealera VW 100 mil ode mnie. Sprawdziłem wszystko i wszystko wydawało się w porządku, dopóki nie wjechałem na A1 wracając do Newcastle. Próbowałem włączyć ACC i dostałem to piękne światełko na desce rozdzielczej.
View attachment 12239

Zadzwoniłem do lokalnego VW w mojej okolicy, wspomniałem, że odebrałem samochód dopiero w sobotę i jest to używany pojazd zatwierdzony, ale powiedziano mi, że zostanę obciążony opłatą diagnostyczną w wysokości 180 funtów, z czego nie byłem zadowolony. Założę się, że gdyby powiedziano mi, że muszę za to zapłacić i nie zostanie to zrobione w ramach gwarancji, mógłbym odrzucić samochód, ponieważ jestem w okresie 30 dni i odzyskać pieniądze. Czy to uczciwe i standardowe dla VW, mimo że właśnie wydałeś dobre pieniądze na zatwierdzony używany samochód, aby usłyszeć, że nadal musisz wyłożyć więcej pieniędzy?
Standardowe praktyki dealerskie. Znajdują usterkę, bez opłat. Sprzedający dealer powinien był wcześniej przeprowadzić te kontrole.