Volkswagen Tiguan MK2 Only Forum banner

Mój pierwszy Tiguan ma niewiele wad

1 reading
4.5K views 17 replies 5 participants last post by  JK-VWTiguanR  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Właśnie udało mi się zaoszczędzić na mojego pierwszego Tiguan SEL 2.0 TSI, przezorności pomyślałem, że uruchomię pełną diagnostykę, aby zobaczyć, co i jak.
Zdziwiłem się, widząc kilka błędów, poniższe kody pochodzą z dongla obdeleven

Silnik kat: P008800 przerywany zbyt wysokie ciśnienie paliwa
Sterowanie światłem lewy kat: U101100 przerywane napięcie zasilania za niskie
Sterowanie światłem prawy kat: U101100 przerywane napięcie zasilania za niskie
Gateway kat: U120200 przerywana diagnostyka magistrali danych uszkodzona
Deska rozdzielcza kat: B201000 przerywany Brak ustawień podstawowych
Elektryka centralna kat: B140A4B przerywane centralne blokowanie nadmierna temperatura
Interfejs systemu startowego kat: B147101 statyczny dla błędu elektrycznego otwierania pokrywy
Interfejs systemu startowego kat: U112300 przerywana wartość błędu odebrana
Tylne prawe drzwi kat: B148729 przerywany silnik do regulatora okna

Uruchomiłem kilka danych na żywo dla kategorii paliwa i dołączam wynik jako zdjęcie.

Jakieś pomysły proszę?

#8 ·
Powiedz im, że chcesz, aby VW to sprawdził lub renomowany niezależny dealer VW.
Jeśli nie, odrzuć to.
To wszystko powinno być sprawdzone i naprawione przed sprzedażą
Czy mam im powiedzieć, że sam zeskanowałem je w poszukiwaniu usterek? Czy nie powiedzą, że nie powinieneś był tego robić sam i powinieneś był poczekać, aż my to rozwiążemy? Czy zaakceptują kontrolę VW? Dali mi termin na 28 czerwca, czyli po 14 dniach, czy zaakceptują zwrot po tym terminie? Wizyta w VW z pewnością będzie później?

#11 · (Edited)
Czy próbowałeś wyczyścić błędy? Czy są one historyczne? Jeśli powrócą, będziesz miał problemy, ale myślę, że najpierw spróbowałbym je wyczyścić.
Nie, nie są historyczne, wszystkie są po dostawie lub kilka dni przed dostawą, tylko problem z szyną paliwową nie ma daty, co jest dziwne.
Nie chciałem czyścić błędów, aby udowodnić, że istnieją, na wypadek gdyby nie pojawiły się ponownie przez jakiś czas.
Załączam zdjęcia skanów.

Attachments

#12 ·
Z Cinch możesz zmienić zdanie i odrzucić je w ciągu 14 dni - Ustawa o prawach konsumenta daje Ci 30 dni na odrzucenie pojazdu, jeśli jest wadliwy i ubieganie się o pełny zwrot pieniędzy. Jeśli naprawdę chcesz zachować pojazd, możesz dać Dealerowi możliwość jego naprawy. Cinch sprzedaje samochody z serwisów aukcyjnych i chociaż zapewniają, że spełniają standard MoT, naprawa samochodu z nimi może być problematyczna - stąd ich reakcja, aby zabrać go do Halfords - to nie jest Twoja odpowiedzialność. Jak powiedziałem, jeśli nie jesteś zadowolony, odrzuć go - jestem pewien, że jest wiele innych Tiguans.

#13 ·
Gdybyś nie miał VCDS, nawet nie wiedziałbyś, że te „usterki” istnieją. Czy samochód dobrze jeździ? Czy wszystko działa jak należy?
Nie sprawdzałem kodu w moim samochodzie od miesięcy, dopóki dobrze jeździ, jestem z tego zadowolony. Jesteś zdenerwowany, ponieważ myślisz, że możesz kupić „cytrynę”, ale żaden z tych kodów nie wydaje się poważny, ale rozumiem.
Czy otrzymałeś jakąkolwiek formę gwarancji na samochód?

#14 · (Edited)
Image

Gdybyś nie miał VCDS, nawet nie wiedziałbyś o istnieniu tych „usterek”. Czy samochód dobrze jeździ? Czy wszystko działa jak należy?
Nie sprawdzałem mojego samochodu pod kątem kodów od miesięcy, dopóki dobrze jeździ, jestem z tego zadowolony. Jesteś zdenerwowany, ponieważ myślisz, że możesz kupić „cytrynę”, ale żaden z tych kodów nie wydaje się poważny, ale rozumiem.
Czy otrzymałeś jakąś formę gwarancji na samochód?
Masz absolutną rację, wcześniej dałem się nabrać na cytrynę, dlatego wcześniej zeskanowałem ten samochód w poszukiwaniu kodów. Samochód wydaje się doskonały. Jeździ płynnie i wydaje się wystarczająco mocny dla 180 KM.

Wszystko elektryczne wydaje się w porządku, asystent parkowania jest w porządku, tylna klapa z napędem działa dobrze, mały problem, który zauważyłem, polega na tym, że czasami potrzeba kilku prób, aby uzyskać reakcję po naciśnięciu przycisku start, może to być spowodowane bezkluczykowym uruchamianiem.

Oczywiście powiedziałem Cinch, że nie czuję się dobrze, żeby dali to do sprawdzenia.

Samochód był serwisowany przez głównego dealera VW do 2022 roku, a ostatni zapis był w Skoda Exeter, która wydaje się być warsztatem, który wykonał przegląd techniczny 15.05.2024.

Jest objęty 90-dniową gwarancją i istnieje opcja opcjonalnej gwarancji Cinchcare przed upływem 14 dni, czyli 22.06.24.

Załączone zdjęcie dotyczy ciśnienia paliwa na biegu jałowym, czy to prawidłowe ciśnienie?

#15 ·
Wiadomo, że przyciski startu brudzą się i wymagają czyszczenia lub wymiany. Są tu wątki na ten temat, ale myślę, że martwisz się na darmo, ale to tylko moje zdanie, to twoje pieniądze i twoja decyzja, co zrobić.

#16 ·
Wiadomo, że przyciski startu brudzą się i wymagają czyszczenia lub wymiany. Są tu wątki na ten temat, jak to zrobić, ale myślę, że martwisz się na darmo, ale to tylko moje zdanie, to twoje pieniądze, które wydałeś i twoja decyzja, co zrobić.
Wiem, że to moja decyzja, chcę tylko potwierdzić, że te wartości ciśnienia są w zakresie i są poprawne, jeśli zaakceptuję samochód, na pewno wezmę z nimi przedłużoną gwarancję